< Ga terug

Caroline: de vrijwilligers doen het échte werk!

Caroline Holsheimer is sinds 2015 projectleider Buurtbemiddeling Deventer en Olst-Wijhe; een samenwerking tussen gemeente, politie, woningcorporaties en Raster. Raster voert uit, de overige organisaties verwijzen bewoners door en dragen financieel bij.

Werken met vrijwilligers
Caroline: “De vrijwilligers doen het echte werk. Ik mag hen ondersteunen zodat zij hun werk kunnen doen. Ik geniet ervan om te zien wat zij neerzetten. Mijn baan is erg afwisselend: Ik bedenk, ontwikkel en organiseer allerlei acties en middelen, heb een ondersteunende en inhoudelijke rol in de bemiddeling én ben direct in contact met de bewoners, de bemiddelaars en verwijzers. Onze vrijwilligers komen bij mij om te sparren en blijven leergierig om zich te ontwikkelen. Wij mogen hen daarin voeden.”

Blijven leren
Caroline vertelt over een concrete bemiddeling. “Bij ons komen de meldingen binnen, waarna we een intakegesprek doen en toetsen of er een rol voor ons is. Als dat zo is, zoeken we twee bemiddelaars die bij de vraag of het probleem passen. We letten dan vooral op type mens. Soms heb je een zachtaardig mens nodig, soms juist iemand die snelle stappen zet. Wij zetten zoveel mogelijk ook een man en een vrouw samen in, om van beide de kwaliteiten tijdens het bemiddelingsproces te kunnen benutten. De bemiddelaars maken vervolgens een afspraak met de melder en gaan daarna bij de buren langs voor hun kant van het verhaal. Als beiden mee willen werken, start het bemiddelen. Ik merk dat het type (hoogopgeleide) vrijwilliger mij ligt. Door de uitwisseling van kennis en kunde met deze vrijwilligers, leer ik zelf ook steeds weer.”