Afgelopen week stond er een mooi artikel in Zevenaar Post over hoe de bewoners in het Rode Dorp een tweede thuis hebben gecreëerd in het Enkhuis. In het markante witte pand gebeurt van alles. Bewoners komen er om 8 uur al binnen voor een kop koffie en gaan pas laat in de middag weer weg. Dat vertelt vrijwilliger Jopie in het artikel. Ze is er al bijna 50 jaar actief, de laatste jaren samen met haar vriendin en mede-bewoner Anneke.

Van het een komt het ander
Beheerder Rob de Vos van Raster ondersteunt de bewoners bij de talloze activiteiten die ze organiseren. En is zelf bepaald niet te beroerd de handen uit de mouwen te steken. Zo staat hij, met Jopie, regelmatig in de fonkelnieuwe keuken om de eetgroep voor te bereiden en te draaien. Daar kunnen mensen met een kleine beurs niet alleen samen eten, maar elkaar ook ontmoeten. En van het een komt het ander; door deze ontmoetingen ontstaan bijvoorbeeld weer ideeën voor nieuwe activiteiten. En zo blijft er lekker veel reuring in het Rode Dorp!

Interview met Rob
In de nieuwe editie van het magazine ‘Samen Deventer’, die in maart verschijnt, staat een groot interview met Rob. Daarbij vertelt hij niet alleen over het Enkhuis, zijn werk en rol als beheerder, maar laat hij ook zien hoe bewoners van het Enkhuis hun tweede thuis maken. En hoe hij ze daarbij ondersteunt.  Wil je weten hoe Raster tegen samenlevingsopbouw aankijkt? Klik dan hier.

De foto is van Zevenaar Post. Er staat bij het artikel geen fotograaf vermeld. Van links naar rechts zie je Anneke, Rob en Jopie. 

Raster en Zorggroep Solis werken steeds intensiever samen. Dat kunnen we wel zeggen, maar we willen het ook graag laten horen (luister naar de derde aflevering van onze podcastserie Samen Deventer) en zien. De Rocketboys hebben voor ons een kort filmpje gemaakt waarin we, vanaf de werkvloer, vertellen wat de samenwerking betekent voor jong en oud. Jacqueline Roelofs, manager kinderopvang van Sam&ko, vat het mooi samen: “We zien een glimlach op het gezicht van ouderen, een glimlach op het gezicht van kinderen en als je goed kijkt ook een glimlach op het gezicht van al onze medewerkers! Medewerkers worden nog blijer van hun werk en dat is waar het onze organisaties ook om gaat.”

Wat een toffe avond was dit! 45 ouderen, 10 jongeren, bingo en een overheerlijk 3 gangen diner gemaakt en geserveerd door onze eigen jongeren.

Jongerenwerken Nick is trots op datgene ‘zijn’ jongeren dinsdagavond presteerden. Ze hebben de avond voorbereid, de taken verdeeld en enorm samen gewerkt met elkaar én Fooddock om zo’n diner uit te serveren aan de gasten! Onder het genot van een heerlijk drankje (geserveerd door de jongeren) konden de gasten eerst gezellig Bingo spelen, met mooie prijsjes. Na de bingo schoven de jongeren aan om even gezellig een te kletsen. Contact maken, elkaars wereld een klein beetje ontdekken. Een van de jongeren combineerde het koken met een liveoptreden voor onze gasten.

Een avond waarbij zowel de jongeren als de bewoners van Zorggroep Solis enorm genoten hebben.

Met trots presenteren wij het Mini-magazine Toeleiding VVE. De VVE-toeleiders hebben als taak ervoor te zorgen dat ieder kind in Deventer de mogelijkheid krijgt naar peuterspelen te gaan. Als er belemmeringen zijn die dat doel in de weg staan, komen ze in actie! Ze wachten niet tot iets misloopt, maar reageren snel, zodat ze echte problemen voor kunnen blijven. Ze gebruiken het contact met ouders om met hen het brede gesprek te voeren over de verlangens in de opvoeding en ontwikkeling van hun kind. En kijken, met ouders, wat nodig is om deze te realiseren. Een unieke aanpak in Nederland en een mooi voorbeeld van #DeventerKwaliteit. Daar mogen we met alle samenwerkingspartners trots op zijn! Het mini-magazine leest u hier: www.rastergroep.nl/publicaties. Op dezelfde pagina vindt u ook de podcast Samen Deventer, waar VVE-toeleiders Fanny Verschuur en Marion de Smit hun werk verder toelichten.

Raster laat van zich horen met podcastserie Samen Deventer!
Raster laat zichzelf iedere dag zien; op de locaties van Sam&ko en in de Deventer’ buurten waar onze sociaal werkers actief zijn. Vanaf nu laten we ook iedere maand van ons horen met de podcastserie ‘Samen Deventer’! Podcasten biedt voor audio eigenlijk dezelfde mogelijkheden als Netflix voor TV: heb je een Smartphone dan kun je er waar en wanneer je maar wilt naar luisteren. Vanaf de Rasterwebsite of bijvoorbeeld via Spotify. In Samen Deventer leer je meer over Deventer, ons werk en de meest aansprekende samenwerkingsprojecten die we met collega-organisaties vormgeven. In de eerste aflevering leer je meer over de steeds belangrijker wordende connectie tussen zorg en welzijn, de toeleiding naar voor- en vroegschoolse educatie (VVE), de manier waarop jongerencoaches jongeren bewegen en talentenbenutting.

We hopen dat inwoners, collega-organisaties, bestuurders, raadsleden en onze eigen medewerkers er met veel interesse én plezier naar luisteren. En moedigen iedereen die iets wil weten over Raster, een buurt of een project aan te mailen met: [email protected]!

Gisteren tekenden wij, samen met onze partners in de stad, het nieuwe convenant Jonge Kind & VVE 2019-2022. Met deze gezamenlijke ondertekening spreken we af de komende periode te blijven werken aan een kwalitatief hoogwaardig aanbod aan jonge kinderen en kinderen met een VVE-toekenning. Met deze hernieuwde en aanvullende afspraken voorzien we ook voor de komende jaren in aandacht en middelen voor deze doelgroep. De werkgroepen vertalen deze afspraken naar concrete acties, zodat we zichtbaar onderwijsachterstanden wegwerken en kinderen gelijke kansen geven op school. Met deze werkwijze blijven we ontwikkelen én passen bestaande structuren aan zodat deze bijdragen aan een positief resultaat. Sterk aan deze afspraak is dat meer dan 90% van de aanbieders dit convenant heeft ondertekend, door deze gezamenlijke aanpak bieden we echt voor alle kinderen in Deventer gelijke kansen!

Samenwerkingspartners: gemeente Deventer, Sine Limite, GGD, alle schoolbesturen, kinderopvangorganisaties en Raster

 

Gisteren is een delegatie vanuit de gemeente Tilburg te gast op het gemeentehuis van Deventer om te horen hoe de VVE-toeleiding in de gemeente Deventer werkt. Het is een in Nederland unieke manier van werken die door de onafhankelijke VVE-toeleiders Fanny Verschuur en Marion de Smit betrokken en gepassioneerd wordt vormgeven. Ze vertelden de Tilburgse delegatie hoe ze, samen met collega-organisaties, gezinnen in staat stellen te groeien.

 

Fanny: “Het is deze gemeente veel waard dat kinderen naar de peuterspeelzaal gaan. De samenwerking met de gemeente is dan ook een belangrijke succesfactor; we krijgen tijd en ruimte om ons werk goed te doen. Maar dit geldt ook voor de samenwerking met alle overige betrokken organisaties. Wat heel belangrijk is, is dat de jeugdverpleegkundige, indien noodzakelijk voor de ontwikkeling van het kind of ouder, een extra VVE-toekenning kan uitschrijven bovenop de “gewone” dagdelen.

 

Vooruitstrevend
Marion: “De gemeente Deventer is in dit opzicht heel vooruitstrevend. Ze wil eventuele problemen vroeg oppakken, zodat ieder kind van vier jaar met dezelfde kansen naar school kan. Het is misschien ook wel geen toeval dat de gemeente het op het gebied van de jeugdzorg zo goed doet. Als je vroeg inzet, voorkom je grotere problemen later.” Het werk van Marion en Fanny draait om het wegnemen van belemmeringen, zodat kinderen naar de peuterspeelzaal kunnen gaan. Fanny: “We komen in gezinnen waar veel speelt. Bijvoorbeeld armoede. Ouders hebben recht op toeslagen, maar zitten met schulden bij de belasting. De belasting gebruikt de toeslag om de schuld weg te werken en dat betekent dat ouders de kosten voor het peuterspelen dus niet kunnen betalen. Dan kan hun kind niet (meer) naar de peuterspeelzaal en komen wij in actie! Want dan kunnen ze misschien gebruikmaken van een gemeenteplek.”

 

Wederkerigheid
Marion: “Als ouders en hun kind recht hebben op een gemeenteplek, komt het beginsel van wederkerigheid om de hoek kijken. Ouders moeten maatschappelijk iets terugdoen voor een gemeenteplek. Soms zijn ze hier niet of nauwelijks toe in staat. Dan zoeken we een oplossing op maat. Ze kunnen bijvoorbeeld aan zichzelf werken of hulp aanvaarden bij het wegwerken van schulden. Andere voorbeelden zijn vrijwilligerswerk of mantelzorg bieden. Zo komen ouders meer onder de mensen, leren ze de taal beter spreken, krijgen ze meer kennis van de samenleving; allemaal dingen die uiteindelijk het gezinssysteem waarbinnen het kind opgroeit en zich ontwikkelt, weer versterkt!”

 

Binnenkort verschijnt er een publicatie over de VVE-toeleiding. Daarin komen, naast Fanny en Marion, ook Yvonne Tiemens (gemeente Deventer), Titia Vollema (Sine Limite) en diverse ouders aan het woord.

Jong & oud slaan handen ineen en knappen Colmschate op met kunst in de wijk!

De afgelopen 2,5 maand hebben jongeren en ouderen samengewerkt aan een uniek kunstproject in Colmschate. Zo’n 14 jongeren en 8 ouderen namen deel aan het opknappen van een elektriciteitshuisje. Van kennismaking naar brainstorm tot het maken van een kunstwerk was de opdracht. Het werk werd met graffiti gemaakt onder begeleiding van kunstenaar Jimki.

Het project, geïnitieerd door Fabian Schrijver (Raster Welzijn), startte op 1 mei. Na de kick-off kwamen de deelnemers vier keer samen om te brainstormen en het kunstwerk te ontwerpen, waarna ze met graffiti het huisje gingen schilderen. “Het was een mooi project, want de deelnemers kenden elkaar niet. Tijdens de brainstorm bedachten we wat we als groep belangrijk vonden aan Colmschate. Door elke sessie te starten met een tiental stellingen maakten de jongeren en ouderen kennis met elkaar en kregen ze een beetje meer inzicht in elkaars leefwereld”, aldus Fabian.

Het huisje is een kleurrijke variatie geworden. Elke zijde heeft zijn eigen thema, bedacht door de groep. De kunstenaar heeft vanuit de basis schetsen van de groep het kunstwerk verder uitgewerkt. “Het huisje staat bij het pompstation richting de A1. Iedereen die er nu langs rijdt zal nu zien dat Colmschate staat voor verbinding, diversiteit, natuur en de wijk!

Het project is een samenwerking tussen Raster Welzijn, VC De Fontein en Krasse Fratsen.

Ons periodiek Samen Deventer is uit, een verzameling mooie verhalen uit de Deventer' samenleving. Het zijn verhalen opgetekend door onze deskundige en bevlogen medewerkers en vrijwilligers die dichtbij bewoners, jong en oud, werken. En daar meemaken hoe bewoners, dag in, dag uit, het leven in hun buurt (nog) een stukje leuker, interessanter en veiliger proberen te maken. Veel leesplezier!