Op Nationale Ouderendag, vrijdag 2 oktober 2020, organiseren Raster Welzijn en Bibliotheek Deventer voor de zevende keer de Voorleeslunch voor ouderen. Dit jaar geen gezamenlijke bijeenkomsten op diverse locaties in de stad en/of dorpen, het wordt een mooie uitzending voor alle Deventenaren, verzorgd door DRTV. De verhalenverteller is niemand minder dan onze burgemeester Ron König.

Jaarlijks is het op de eerste vrijdag van oktober Nationale Ouderendag. De Voorleeslunch is een van de activiteiten die Raster Welzijn en Bibliotheek Deventer organiseren.

3 uitzendingen

Vanwege corona wordt de Voorleeslunch niet op locatie gehouden. Burgemeester Ron König leest verhalen voor van stadshistoricus Henk van Baalen en Maarten Biesheuvel. De Voorleeslunch wordt door DRTV uitgezonden, maar liefst drie keer: om 10.00, 14.00 en 17.00 uur. De Voorleeslunch is te zien via KPN kanaal 1314, via Ziggo kanaal 40.

Genieten van verhalen
Het voorlezen van een goed verhaal of mooi gedicht geeft plezier aan mensen van alle leeftijden. Het zorgt voor ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie over de Voorleeslunch op: https://nationalevoorleeslunch.nl/.

Dat de onzekerheid van Corona ook mooie dingen op kan leveren blijkt wel uit het project ‘Adres Onbekend’ van jongerenwerker Fabian Schrijver en theatermaker Evi Zaalberg. In dit project maakten de afgelopen maanden vijftien inwoners van de stad op unieke wijze kennis met elkaar.

In de begindagen van Corona vroegen Fabian en Evi zich af hoe deze tijd door anderen beleefd werd. Ze zetten ‘Adres onbekend’ op en al snel gaven vele inwoners zich op voor deze unieke briefwisseling met een onbekende. Afgelopen week maakten de briefschrijvers kennis met elkaar in Mimik.

Alle generaties doen mee
Van wethouders en raadsleden tot mensen uit de zorg en van gepensioneerden tot kinderen. Uit alle generaties deden er mensen mee aan het project. In totaal schreven er 15 mensen tijdens Corona een brief aan een onbekende. Ook kregen ze een brief van een onbekende. Hierdoor ontstond er een briefwisseling tussen de verschillende mensen. Na 2,5 maand hebben ze elkaar dan eindelijk ontmoet. Ze maakten kennis en spraken verder over wat hen bezig hield tijdens deze ongekende tijden.

Geslaagd project
De bedenkers Evi en Fabian kijken terug op een uniek en enorm geslaagd project. “De deelnemers waren zo enthousiast tijdens het geheel. Echt fijn om dan zo’n mooie kennismaking te kunnen organiseren in Mimik. En dan ook nog eens muziek van Jan Terlouw Junior erbij!” Het hele proces is gefilmd en er zal binnenkort nog een korte documentaire volgen, gemaakt door de Rocketboys. Wil je het in de gaten houden? Volg dan adres.onbekend op instagram.

Adres Onbekend is mede mogelijk gemaakt door Raster Welzijn en Stichting Wesselings- Van Breemen. Het beeld is van Nusa Fotografie.

 

Als vervolg op de workshops Songwriting organiseert Deventer Talenthouse binnenkort workshops met het thema Rap!

Specifiek voor jongeren tussen de 13 en 20 jaar die meer willen leren over rappen.  Tijdens de vier gratis Deventer Talenthouse workshops leren zij alle ins en outs over rap en hiphop en gaan zij aan het einde van dit traject naar huis met een live-video van hun track!

Deventer Talenthouse is een samenwerking tussen Burgerweeshuis en Raster Jongerenwerk, Dtown Deventer en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Deventer.

Meer info & aanmelden.

Vorige week is de jaarlijkse introductiedag georganiseerd voor Arkelstein. Ongeveer 100 leerlingen hebben kennis gemaakt met het jongerenwerk van Raster en The Mall. Samen met de stagiaires voor komend schooljaar hebben we voor fase 1 gewerkt aan samenwerking.

Fase 2 stond in het teken van de Olympische spelen, waarbij we gebruik konden maken van de atletiek vereniging Daventria. Kortom, een geslaagde introductiedag!

Introductie Arkelstein

De zomer van 2020 liep voor iedereen wat anders dan verwacht. Veel mensen bleven thuis door corona. Dit was voor ons een reden om te zeggen: ‘We gaan toffe activiteiten organiseren voor de jongeren van Rivierenwijk!’

Raster en The Mall zijn samen aan het brainstormen geslagen om te kijken wat leuk is voor de jongeren om te doen. Al snel werd duidelijk dat er elke woensdagmiddag een (sportieve) activiteit zou moeten plaatsvinden in de wijk. Samen met een aantal jongeren uit de wijk hebben wij bekeken welke activiteiten leuk zijn en is er een aanvraag ingediend bij WijDeventer Rivierenwijk.

Al snel kregen wij te horen dat de aanvraag was goedgekeurd en kon Summer in Rivierenwijk echt gerealiseerd worden. De foto’s geven een impressie van de activiteiten die wij hebben gedaan:

  • bubbel voetbal bij speeltuin Rivierenwijk;
  • kanoën naast de Oase;
  • boksen op het Deltacourt;
  • voetballen op het Cruyff Court;
  • rapworkshop en henna bij The Mall.

Super activiteiten waar veel jongeren op af kwamen. Wij hebben genoten van de gezelligheid, het eerlijke spel, de enthousiaste ouders die kwamen aanmoedigen, het plezier van de jongeren en de fijne sfeer! We willen de jongeren en ouders bedanken voor deze gezelligheid.

Natuurlijk willen wij ook onze vrijwilligers bedanken die hun steentje hebben bijgedragen. Zo was elke week DJ Raffa aanwezig om ons te voorzien van leuke zomerse muziek. Tenslotte willen wij speeltuin Rivierenwijk bedanken voor hun gastvrijheid en natuurlijk WijDeventer Rivierenwijk. Zonder WijDeventer Rivierenwijk was het namelijk niet gelukt deze activiteiten te organiseren!

Bedankt, wij zijn blij dat we er samen een leuke zomer van hebben kunnen maken in de Rivierenwijk!

Summer in Rivierenwijk Summer in Rivierenwijk II

 

Raster Jongerenwerk geeft het project ‘Jij doet er toe’ weer een vervolg. Door toekenning van de subsidie van het Oranje Fonds kan ‘Jij doet er toe’ weer veel jongeren helpen. Het doel is om moeilijk bereikbare jongeren die thuiszitten weer te activeren om mee te doen in de maatschappij. Dit bereikt ‘Jij doet er toe’ door maatwerk te bieden die aansluit bij de doelgroep.

Het project ‘Jij doet er toe’ startte in 2018 en loopt tot en met 2021. Het afgelopen jaar zijn 36 thuiszitters en voortijdig schoolverlaters door het project geholpen. Projectleider Anouk Rösken vertelt: “Ondanks corona is het ons gelukt om de individuele coaching en de verschillende groepsinterventies te continueren. De ‘nieuwe’ situatie vroeg om aanpassingsvermogen en creativiteit. Ik ben trots op het feit dat wij hierop snel hebben kunnen anticiperen, zodat ons project gewoon door kon gaan!”

Van de 36 jongeren hebben 21 jongeren momenteel werk of zijn bezig met een opleiding. De overige 15 jongeren zijn zich aan het oriënteren en bezig de stap naar werk en/ of onderwijs te zetten.
Anouk vervolgt: “In juni is er onderzoek gedaan naar ons project. Deelnemers zijn geïnterviewd en de volgende uitkomsten kwamen daaruit naar voren. De deelnemers geven de activiteiten en begeleiding van Raster allemaal een 8 of hoger. Zij spreken positief over Raster en raden het anderen ook aan. Vijf van de zes jongeren zijn door de jongerencoaches en -werkers gemotiveerd om weer naar school te gaan, op school te blijven of om een opleiding te gaan volgen.”
De jongerencoaches en -werkers werken volgens de presentiebenadering waarbij afstemming belangrijk is. Zij werken oplossingsgericht en via motiverende gespreksvoering. Dit zorgt ervoor dat ze makkelijk in contact komen met de jongeren, aansluiten bij de wensen van de jongeren en vanuit positiviteit de jongeren in beweging krijgen richting school of werk.

Doelstelling komend jaar
In dit derde projectjaar van ‘Jij doet er toe!’ gaat de aandacht opnieuw uit naar jongeren die zijn uitgevallen of dreigen uit te vallen in het normale leven (school, thuis, werk en vrije tijd). Voor die jongeren biedt dit project individuele coaching en worden verschillende groepsinterventies ingezet, zoals het ervarend leren traject, sportgroep, worklab, young Leaders training.

Alle interventies hebben als doel een vertrouwensband op te bouwen, te onderzoeken wat er speelt en waar ondersteuning wenselijk is. Jongeren worden bewust gemaakt van hun eigen talenten en vaardigheden en doen kleine succeservaringen op die ervoor zorgen dat hun zelfvertrouwen vergroot. Zo werken zij in kleine stappen aan hun doel; gericht op werk, school en toekomst. Om dit optimaal te kunnen realiseren blijft het belangrijk om goed contact te hebben met de jongere, het netwerk van de jongere, maar ook met onze netwerkpartners.

Het project kent een bredere samenwerking waaronder met Deventer Werktalent, de gemeente, Etty Hillesum Lyceum en werkgevers die nauw betrokken zijn om dit project te laten slagen. Het ROC Aventus zorgt samen met Raster voor een opleiding op maat.

Meer over het Oranje Fonds
Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Meer weten over dit project? Neem dan contact op Anouk Rösken, projectleider, via [email protected] of 06 20 21 42 76.

Deelnemer Shay ondertekent zijn diploma

We zijn over de helft van de zomervakantie en de trein blijft gaan: de zomertrein!

Elke dinsdag en donderdag worden de spellen op verschillende locaties opgebouwd en goed bezocht. Lachende gezichten, blije ouders en enthousiaste kinderwerkers blijven tot het eind van de vakantie rondtoeren. Hieronder enkele foto's om de sfeer te proeven. Enthousiast? De trein rijdt nog 3 weken lang door. Op Facebook DeventerKids vind je waar en hoe laat we er zijn. Of bekijk het programma.

Tot in de wijk!

 

Raster Welzijn en Deventer Radio & Televisie (DRTV) zijn een unieke samenwerking aangegaan in mei van dit jaar. Het doel is om ook tijdens de coronamaatregelen mensen in beweging te krijgen door inzet van het tv-programma 'Deventer in Beweging'. Vanwege het succes is nu besloten om een tweede serie te maken.
Deventer in Beweging is speciaal gemaakt voor mensen die graag zittend bewegen. Iedere aflevering duurt ongeveer twintig minuten. Onder enthousiaste begeleiding van Sietske van der Veer en Marja Schnitger, docenten van Raster Welzijn, kunnen mensen meedoen met oefeningen op muziek. Als je niet beweegt, gaan je vermogens achteruit of zoals het spreekwoord zegt ‘rust roest’. In beweging blijven is dus belangrijk voor ieders gezondheid en dat geldt voor alle leeftijden. Daarbij is bewegen natuurlijk ook ontspannend en leuk

Vanaf komende week 20 juli tot en met 4 september wordt Deventer in Beweging elke maandag, dinsdag en vrijdag uitgezonden op het kanaal van DRTV. U kunt deze uitzendingen bekijken via Ziggo op kanaal 40 en via KPN op kanaal 1314.

Wilt u meedoen op een ander tijdstip of de eerder uitgezonden afleveringen terugkijken? Dan kan dit op het YouTubekanaal van DRTV.

De 'Zomertrein' van Raster Kinderwerk is inmiddels een bekend fenomeen in Deventer geworden. Tijdens de zomer is Kinderwerk op dinsdag en donderdag 6 weken lang in verschillende buurten van Deventer te vinden met leuke en sportieve activiteiten voor kinderen van 4 - 12 jaar. De toegang is gratis.

Het leek er door corona op dat we dit jaar geen Zomertrein konden organiseren, want tijdens de voorbereidingen hadden we nog met strenge maatregelen te maken. Ook nu moeten we nog steeds de richtlijnen van het RIVM volgen. Daarom hebben we in samenwerking met de gemeente Deventer gezocht naar een passend alternatief. Dit betekent dat de oorspronkelijke Zomertrein vervangen wordt door een op maat gemaakt zomerprogramma van zes weken lang, waarbij we te vinden zijn in verschillende buurten van Deventer.

We volgen uiteraard de richtlijnen van het RIVM, zoals ook in de bijgevoegde flyer te lezen is. We hopen met de Zomertrein kinderen uit de verschillende wijken (die niet of nauwelijks op vakantie gaan) een gezellige en actieve zomer te bieden vol plezier. Zien we jou op een van de locaties?

Flyer zomeractiviteiten Kinderwerk2020