De 'Zomertrein' van Raster Kinderwerk is inmiddels een bekend fenomeen in Deventer geworden. Tijdens de zomer is Kinderwerk op dinsdag en donderdag 6 weken lang in verschillende buurten van Deventer te vinden met leuke en sportieve activiteiten voor kinderen van 4 - 12 jaar. De toegang is gratis.

Het leek er door corona op dat we dit jaar geen Zomertrein konden organiseren, want tijdens de voorbereidingen hadden we nog met strenge maatregelen te maken. Ook nu moeten we nog steeds de richtlijnen van het RIVM volgen. Daarom hebben we in samenwerking met de gemeente Deventer gezocht naar een passend alternatief. Dit betekent dat de oorspronkelijke Zomertrein vervangen wordt door een op maat gemaakt zomerprogramma van zes weken lang, waarbij we te vinden zijn in verschillende buurten van Deventer.

We volgen uiteraard de richtlijnen van het RIVM, zoals ook in de bijgevoegde flyer te lezen is. We hopen met de Zomertrein kinderen uit de verschillende wijken (die niet of nauwelijks op vakantie gaan) een gezellige en actieve zomer te bieden vol plezier. Zien we jou op een van de locaties?

Flyer zomeractiviteiten Kinderwerk2020

Jongeren zijn de toekomst! Om dit nog eens extra te benadrukken, gingen raadsleden van de gemeente Deventer afgelopen week in gesprek met jongeren uit Deventer.

Vanuit Raster en Youth for Christ waren er diverse stellingen voorbereid om met elkaar te bespreken. Hoe beleeft iedereen deze bizarre tijden? Wat mis je nu het meest? Maar ook de vraag hoe we elkaar kunnen versterken na deze periode. Kortom, een diepgaand gesprek met zo'n 10 jongeren en 6 raadsleden. Bekijk hier hoe dit verliep.

https://lnkd.in/d7vtsx8

Met dank aan de samenwerking met de gemeente Deventer en de Rocketboys, die dit op film hebben vastgelegd.

Zomer voor ouderen

Raster Ouderenwerk vindt het jammer dat door corona ons reguliere zomerprogramma niet door kan gaan. We zijn nu bezig om een alternatief en kleinschalig aanbod te organiseren, waarbij we rekening houden met de richtlijnen van het RIVM. Een beperkt zomerprogramma in de buurt voor kleine groepen.

Wat vindt u leuk om te doen? Iets actiefs, zoals wandelen of fietsen? Samen Jeu de boules spelen of bingo? Of juist gewoon bijkletsen onder het genot van een drankje?

Wij zijn heel benieuwd naar uw ideeën en horen het graag! Stuur uw suggesties naar: j.elders@rastergroep.nl en misschien kunnen we samen voor een gezellige en actieve zomer zorgen!

Deventer in beweging

Raster Welzijn en DRTV hebben de handen ineen geslagen om mensen in beweging te krijgen. Bekijk hier het resultaat, het tv-programma 'Deventer in beweging'.

Gemaakt speciaal voor mensen die graag zittend bewegen. Iedere aflevering duurt ongeveer twintig minuten. Mensen kunnen meedoen met oefeningen op muziek onder begeleiding van Sietske van der Veer en Marja Schnitger, docenten van Raster Welzijn. Het programma werd op maandag 18 mei om 10:30 uur voor het eerst uitgezonden. Elke maandag, woensdag en vrijdag wordt er tot en met vrijdag 17 juli een aflevering uitgezonden op de tv-zender van DRTV. U kunt hier meerdere uitzendingen terugkijken of bekijk de uitzending via Ziggo te ontvangen op kanaal 40 en via KPN op kanaal 1314.

Jongerenwerk op Wilhelminalaan 20

Sinds kort maakt Raster gebruik van een nieuwe locatie op de Koningin Wilhelminalaan 20 in Deventer. Centraal gelegen dichtbij het Cruyff Court, Sporthal De Kroon, winkelcentrum Keizerslanden en Stichting Masohi ligt het voormalig schoolgebouw van De Horizon. Dankzij de gemeente Deventer is dit gebouw, voor het komende jaar, beschikbaar gesteld voor organisaties met een maatschappelijke doelstelling.

Door de strategische ligging is dit een mooie uitvalsbasis voor met name het Jongerenwerk. Ze zijn snel in de wijk, makkelijk te vinden en kunnen hier ook een-op-een gesprekken voeren met jongeren. De ruimte kan tevens worden benut voor kleinschalige activiteiten, zoals een FIFA-toernooi of spelletjes met kleine groepen.

Een van de lokalen is nu door de jongerenwerkers ingericht als chill-ruimte voor jongeren én kantoorfunctie voor de jongerenwerkers. Ook collega’s van Opbouwwerk en Kinderwerk mogen deze ruimte gebruiken.

 

Raster in de Stentor

Jongerenwerkers Robin en Raquel van Raster Welzijn gingen met een journalist van de Stentor op pad met de MOP-bus. Om te laten zien hoe zij jongeren belonen voor het thuisblijven vanwege corona. Ze stopten bij diverse voordeuren in Deventer en deelden ijsjes en pluimen uit. Dit omdat de jongeren van Deventer thuisblijven in het kader van #voorwiedoejijhet? Lees hier het complete artikel in de Stentor.
Raquel in de bus

Podcast nr 8

In podcast #8 Samen Deventer houden we iedereen op de hoogte wat Raster welzijn en Sam&ko, ook in deze coronatijd, doen om van betekenis te zijn voor inwoners van de gemeente Deventer, jong en oud. Bestuurder Jolanda Knorren duidt de actualiteit en manager welzijn Marischka Thijssen vertelt over de talloze initiatieven die Raster welzijn ondersteunt of initieert.

Deze keer vertelt opbouwwerker Marieke Peet over de Doe-boekjes en de samenwerking met de Voedselbank en over de interviews met ouderen in het radioprogramma Classics. Jongerenwerker Rachel van der Vloet en jongerencoach Nusa Meijboom doen verslag van de kaartjesactie voor jongeren en Rob de Vos vertelt kort over hoe hij, ook in deze tijd, blijft koken voor mensen in het Rode Dorp. Tot slot: maak kennis met Andrea Drost, de nieuwe clustermanager kinderopvang bij Sam&ko. Ze neemt je mee in een nogal bijzondere inwerkperiode en vertelt wat de persconferentie van premier Rutte betekent voor de kinderopvang van Sam&ko.

Sam&ko weer open!

Op 21 april is tijdens de persconferentie bekendgemaakt dat de maatregelen rondom corona op onderdelen worden versoepeld. De scholen openen vanaf 11 mei in een aangepaste vorm. Vanaf 11 mei a.s. gaat ook de kinderopvang van Sam&ko weer open.

De kinderdagopvang en peuterspelen van 0 tot 4 jarigen en de gastouderopvang van 0 tot 12 jarigen zijn vanaf 11 mei volledig open. De buitenschoolse opvang gaat ook open, wel heeft het kabinet voor de BSO aanvullende voorwaarden benoemd. Dit houdt in dat op de dagen dat kinderen naar school gaan, de BSO voor hen beschikbaar is. Wij werken op dit moment de concrete invulling hiervan voor Sam&ko uit.

De noodopvang die wij de afgelopen periode hebben geboden aan kinderen van ouders in cruciale beroepen en kwetsbare kinderen loopt door voor kinderen van 0 – 4 jaar. Voor kinderen van 4 jaar en ouder die tot deze groepen behoren, geldt dat scholen gedurende schooltijd verantwoordelijk zijn voor de opvang voor de dagen dat zij niet naar school kunnen. Buiten deze tijden blijft de noodopvang van Sam&ko, in samenwerking met de gemeente Deventer, beschikbaar.

Overheid verlengt compensatie eigen bijdrage ouders
De overheid verlengt de compensatie van de eigen bijdrage voor ouders. Dinsdag is aangekondigd dat de compensatie door de overheid voor ouders doorloopt zolang het onderwijs gedeeltelijk is opengesteld en de noodopvang in stand blijft. Dat betekent dat de compensatie door de overheid van de eigen bijdrage van ouders tot het maximum uurtarief voor zowel dagopvang, gastouderopvang als buitenschoolse opvang door blijft lopen. Er is nog géén einddatum bekend voor deze compensatieregeling.

Gezondheidsrisico’s
Het RIVM heeft in de persconferentie dinsdagavond aangegeven dat de gezondheidsrisico’s voor kinderen beperkt zijn. Het is daarom voor jonge kinderen niet nodig 1,5 meter afstand te houden onderling en ten opzichte van volwassenen, alleen wanneer dit mogelijk is. Ouders en pedagogisch medewerkers moeten onderling wel afstand houden. Kinderen nemen daarom bij de deur van de groep afscheid. Hiermee borgen we dat we afstand houden van ouders en dat er niet onnodig meerdere volwassenen in de groepsruimte komen.

De komende periode werken de brancheorganisaties en de overheid samen een protocol uit om de opstart van de kinderopvang soepel te laten verlopen. Wat dit in de uitvoering betekent voor de opvang van uw kind(eren) vanaf 11 mei laten we u zo spoedig mogelijk weten. De adviezen van het RIVM en de brancheorganisaties blijven voor ons leidend.

Ouders die de factuur voor de kinderopvang betaald hebben, krijgen in juni, uiterlijk juli, een vergoeding voor de eigen bijdrage. Dat maken staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Van Huffelen van Financiën (Toeslagen en Douane) vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet trekt hier 175 miljoen euro voor uit. De Rijksoverheid wil zo snel mogelijk zo veel mogelijk gezinnen en de sector helpen en daarom is gekozen om de eigen bijdrage te vergoeden op basis van de gegevens die bekend zijn bij de Belastingdienst op 6 april.

De Belastingdienst/Toeslagen geeft de hoogte van het bedrag en betaalgegevens door aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB keert het bedrag rechtstreeks uit aan de ouders en stuurt hen een brief met een berekening van de vergoeding. Het gaat om circa 570.000 huishoudens. Ouders hoeven de vergoeding van de eigen bijdrage niet zelf aan te vragen, maar krijgen het automatisch op hun rekening gestort.

De vergoeding van de eigen bijdrage kinderopvang heeft betrekking op de Corona maatregelen van het kabinet voor de periode 16 maart tot en met 28 april. Bij verlenging van de kabinetsmaatregelen rondom corona en het sluiten van de reguliere kinderopvang zal de eenmalige uitkering betrekking hebben op een langere periode. Dan kan het iets langer duren voordat de vergoeding wordt uitbetaald. Lees meer.

Raster podcast

In de laatste editie van de podcast 'Samen Deventer' komt een recordaantal van onze medewerkers aan bod.  Ze vertellen hoe ze nu, samen met collega-organisaties en inwoners, 'anders dan anders' werken. Luister maar eens naar onder andere jongerenwerker Robin Ooms, ouderenwerker Judith Elders en Ramona Meijer die, met haar collega’s van de Klantenservice bij Sam&ko, dé spil is tussen ouders, collega’s en locaties. Jolanda Knorren duidt de actualiteit, Jacqueline Roelofs interviewt pedagogisch medewerkers Manon Tijhuis en Jacqueline Hillebrand en Marischka Thijssen vertelt over nieuwe initiatieven binnen Raster welzijn! En dat alles in krap 20 minuten!