< Ga terug

Warm welkom voor vluchtelingen 17.02

Sinds eind december zijn in de wijk Borgele tijdelijk vluchtelingen gehuisvest. Reden voor buurtsportwerker Deniz Kalay om met het Kinderwerk, Jongerenwerk, Opbouwwerk, de wijkmanager, de jeugdagent en Team Toezicht de handen ineen te slaan om deze nieuwe Nederlanders een ‘warm welkom’ te geven.


Groot netwerk

Deniz: ”We zijn met z’n allen actief in de wijk. Hebben een groot netwerk van bewoners, organisaties en verenigingen dat iets zou kunnen betekenen. We wilden met name kinderen en jongeren laten meedoen aan activiteiten in de buurt. We zochten contact met het COA en regelden een rondleiding. Azerbeidzjaanse, Syrische en Turkse mannen vertelden ons dat er geen dagbesteding was. We vertelden ze over de kickboksvereniging, fitnessmogelijkheden en atletiekvereniging Daventria in de wijk. De mannen waren direct enthousiast. De opbouwwerker heeft inmiddels contact met de verenigingen om te kijken of de mannen een dag per week kunnen meesporten.”

 “We zijn dichtbij en we zijn er voor iedereen!”


Doen!

Ook voor jongeren en kinderen zijn er activiteiten. “Ik heb ze opgehaald met de fiets en ze meegenomen naar de voetbalcourt. Een vluchteling die al meevoetbalde, treedt op als tolk. Nu weten ze zelf de weg te vinden. Ondanks de regen blijven ze meedoen! Kinderwerker Anne-Fleur Nijhuis gaat binnenkort voor de allerjongsten de Banjerbak neerzetten. Zodat ze kennis kunnen maken met allerlei spelmaterialen.” In deze actie komt voor Deniz de kracht van het welzijnswerk samen. “We focussen ons op de hele buurt, zijn dichtbij en we zijn er voor iedereen! We hebben een enorm netwerk dat we kunnen bevragen en benutten. Zo maken we direct het verschil. Niet door af te wachten, te bellen en mailen, maar door te doen!”

Lees ook dit artikel uit de Stentor van 15 februari 2022: Van Syrië en Eritrea tot ‘gewoon’ uit Deventer: voetbal blijkt universele taal voor tientallen kinderen.

Bekijk hier welke Welzijnswerkers actief zijn bij jou in de buurt: Neem contact op | Raster welzijn.