< Ga terug

Raster helpt gevluchte Oekraïense jeugd zinnen te verzetten 05.04

Jongerencoach Robin Ooms en jongerenwerker Giliam van Boekel van Raster Welzijn voetbalden afgelopen woensdag met negen Oekraïense jongeren. De jongeren verblijven in de opvang aan de Keulenstraat. Robin vertelt hierover: “We koppelden de Oekraïense jongeren aan elf jongeren uit Deventer. Het was zo tof. Ik vind het heel fijn een steentje bij te dragen voor de jongeren uit Oekraïne.”

Verveling en onrust

Dit gebeurde nadat er in de opvang her en der sprake was van verveling en onrust. Anderen wilden graag even hun spanning eruit gooien. Robin vertelt: “Ze komen uit een oorlogssituatie en hebben het nodig hun zinnen te verzetten. Daarbij kan sport en spel enorm helpen.”


Enkel respect

De sfeer tussen de Deventenaren en Oekraïense jongeren noemt de jongerenwerker “geweldig”. “Over en weer was enkel respect.” De jongeren zaten in gemixte groepen. Ze gaven elkaar complimenten, boksten en staken geregeld hun duim naar elkaar op. “Het was echt even ontspannen.”


“Het was een fijne dag”

Het mooiste moment? Voor Robin was dat het moment dat een jongere op de terugweg zijn duim opstak en zei: “Good day”, waarmee hij bedoelde dat hij een fijne dag had gehad. “Dat was zo tof. Dat raakte me echt.”


Snel naar het normale leven

Het doel van het voetballen was niet alleen het tegengaan van verveling, Robin wil de gevluchte jongeren zo snel mogelijk begeleiden naar het normale leven. Dit doet hij door de jongeren kennis te laten maken met verschillende activiteiten en voorzieningen in Deventer, zoals bijvoorbeeld scholen. Dit zodat ze “volledig kunnen meedraaien in de maatschappij en later zelf hun gang kunnen gaan”.

Bekijk hier welke welzijnswerkers actief zijn bij jou in de buurt: Neem contact op | Raster welzijn.