< Ga terug

Laten we het direct goed doen! 16.12

De kinderopvang staat, dankzij het coalitieakkoord, in het brandpunt van de belangstelling. Onze bestuurder Jolanda Knorren mocht, namens de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, een cameraploeg van de NOS ontvangen en was onder andere te horen op NPO Radio 1. Het ging over de aankondiging van ‘bijna gratis kinderopvang voor grote groepen werkende ouders’. Prachtig toch? Zeker. Maar er blijven ook kansen onbenut. Laten we het direct goed doen!

Gemiste kansen
Want in dat ‘bijna’ en ‘werkende ouders’ schuilen gemiste kansen. Juist de lage inkomens krijgen nu al 96% vergoed, straks nog 95%. Dat betekent 200 euro extra kosten voor gezinnen met de minste financiële armslag. En juist voor deze groep ouders is een (financiële) aanmoediging richting kinderopvang belangrijk. Het biedt hen ruimte te gaan werken, wat van belang is gezien de huidige arbeidsmarktkrapte. Daarnaast willen we allemaal een bijdrage leveren aan kansengelijkheid. Waarom zouden we daarmee wachten tot kinderen op de basisschool zitten? Bied zowel kinderen van werkende, als niet-werkende ouders laagdrempelig toegang tot kinderopvang. Dát draagt op vroege leeftijd al bij aan gelijke ontwikkelkansen en kansengelijkheid!

Bijstellingen
Richting de uitwerking van de plannen verwachten we hierop dan ook bijstellingen. Daar gaan we ons als branche in ieder geval hard voor maken. Want kansen richting een ruimere arbeidsmarkt en meer kansengelijkheid moeten we benutten. Laten we het daarom direct goed doen! Het NOS-filmpje met de volledige reactie van Jolanda, is hier te zien.

Meer informatie?
Meer weten over onze maatschappelijke kinderopvang? Ga dan naar de site van Sam&ko.
Wil je blogs van Jolanda Knorren lezen op Kinderopvang Totaal? Dat kan hier.