< Ga terug

Foke: samen willen we vooruit!

Foke Boersma doet veel dingen binnen Raster. In dit stukje lichten we de trainingen die ze geeft eruit. Bijna iedere vrijdagmiddag, als de meeste collega’s het weekend in zijn gegaan, stuurt Foke haar karretje met trainingsmaterialen door de gangen van Bureau Beestenmarkt. Dan wachten er pedagogisch medewerkers van Sam&ko die ze de ‘Kiekeboe met Piramide’ -training geeft.

Al is ‘geven’ wellicht niet de juiste term. Foke: “Nee, eigenlijk gaat heel veel in interactie. Het is echt ‘samen willen we vooruit’.  En omdat we maar vier dagdelen hebben, wat relatief kort is, gaat het ook in de hoogste versnelling!”

Werk direct leuker
Voor 2023 moeten alle pedagogisch medewerkers in de kinderopvang die met baby’s werken verplicht de training ‘Kiekeboe met Piramide’ hebben gevolgd. Sam&ko begint vroeg met het aanbieden ervan. Niet alleen omdat er veel pedagogisch medewerkers moeten worden getraind,  maar ook omdat de training het werk direct interessanter en leuker maakt. Foke: “Dat maakt het geven ervan ook zo leuk. Als ik zie hoeveel plezier de deelnemers eraan beleven en wat ze er direct van opsteken, dan is het goed dat we er al vroeg mee beginnen. Het laat de medewerkers zien hoe ze nu met baby’s omgaan en maakt ze er bewuster van hoe ze dat in de toekomst zouden kunnen doen. Mooi voorbeeld is als een baby huilt. Dan zit het in de paniekzone. Medewerkers weten dat het dan niet helpt om de baby direct iets te geven waar het mee kan spelen. Bewust een situatie creëren waarin het kind zich veilig, de veilige zone, is dan belangrijk. Van daaruit kan je dan écht iets voor een baby betekenen.”

Belangrijk werk
‘Kiekeboe met Piramide’ is om meerdere redenen niet zomaar een training. Nieuwe inzichten over het babybrein laten namelijk zien dat het al veel eerder actief is te stimuleren dan voorheen gedacht. En dat betekent dat de rol die pedagogisch medewerkers spelen in de ontwikkeling van een jong kind nog groter en belangrijker wordt. Foke: “Voor de medewerkers is het ook niet zomaar een training; er gaat een stevig assessment aan vooraf. Het is best een opgave, zowel vooraf als tijdens de training. Ik volg de deelnemers via filmpjes die ze zelf maken. Dan zie ik direct hoe ze de kennis in de praktijk toepassen. Als ik dan zie hoe snel ze het oppakken en hoeveel plezier ze hebben met de baby’s, dan word ik daar echt heel blij van. Ze doen bijzonder belangrijk werk voor een kwetsbare, zeer jonge doelgroep. Hun werk doet er enorm toe. Dat wil ik ze graag laten zien! De blijdschap en de verdieping die dit onze pedagogisch medewerkers biedt, maakt dat ik, van alle dingen die ik binnen Raster doe, het training geven misschien wel het leukste vind!”