< Ga terug

Selver: mee oplopen met jongeren

Anja de Vries is geboren en getogen in Deventer. Uiterlijke verzorging is haar passie. Als puber koos ze voor een studie zorg en welzijn. Eigenlijk vooral omdat ze niet wist dat er ook opleidingen uiterlijke verzorging waren. Pas na een gesprek met jongerencoach Gaby, die inmiddels een stuk in het leven met haar mee opliep, kreeg ze de kappersopleiding in het vizier. Dat liep niet goed af. Toen kwam kinderwerker Selver in beeld.

Klik erg belangrijk
Selver: “Ik ondersteunde vrijwilligers en organiseerde activiteiten om met meiden in contact te komen. Daar had ik een vrijwilliger voor nodig en Gaby koppelde mij aan Anja. Er was een klik en dat was voor Anja heel belangrijk. Ik vroeg haar voor mij te beginnen en bood de meiden in mijn wijk de nagelbehandelingen van Anja aan, als beloning als ze iets goed deden. Daar groeide Anja van. Ze had ook een jobcoach vanuit het UWV die haar vier jaar lang aan het werk probeerde te krijgen als vakkenvuller of in een callcenter. Anja
deed echt haar best, maar daar lag haar passie helemaal niet. Dus heb ik met haar vol ingezet op de uiterlijke verzorging!

Haar eigen kwaliteiten ontdekt
Na overleg met haar moeder en een vriendin die Anja ondersteunde, besloten we dat ze eerst haar opleiding ging afmaken. In een half jaar haalde ze het diploma Allround Nagelstyliste. Ondertussen regelde ik dat ze bij een praktijkschool workshops kon gaan geven. Inmiddels zijn er contacten, bijvoorbeeld met Zorggroep Solis, waar ze iets kan betekenen voor ouderen. En bij onze TalentHouses zou ze met de meiden op de BSO aan de slag kunnen. Anja heeft een wereld ontdekt. Ze dacht altijd dat ze niet goed was in het contact met mensen. Als ik zie wat ze nu bereikt met jongeren, ook met jongeren die niet gemakkelijk in het contact zijn, dan is dit echt een succesverhaal. Ze heeft haar kwaliteiten ontdekt.” Anja knikt bevestigend. “Ik ben gegroeid. Mijn wilskracht, de begeleiding vanuit Raster, eigenlijk was het een cocktail van van alles die me heeft gebracht waar ik nu ben. Ik ken Selver eigenlijk pas drie jaar, maar het lijkt veel langer. We hebben samen zoveel meegemaakt.”